Doświadczalne warsztaty dla dzieci szkolnych w Laskowej

Skansen w Laskowej zasłynął przed czterema laty, z najmłodszego wówczas przewodnika, być może w całej Polsce – Grześka, syna właścicieli: Barbary i Krzysztofa Jędrzejków. „Jędrzejkówka” to miejsce które tętni rodzinną atmosferą i gościnnością. Właściciele otwierają szeroko drzwi dla grup biorących udział w warsztatach, chętnie przekazują wiedzę o dawnych czasach.

Oferta całorocznych warsztatów znajduje się na stronie:
www.zagrodapodbrzezina.pl

Wycieczki szkolne i przedszkolne, które tutaj przyjeżdżają: doświadczają, próbują, sprawdzają, angażują się, uczą i wspaniale się bawią! Mali odkrywcy dowiadują się m.in. jak żyli ludzie, kiedy nie było internetu, skąd bierze się chleb, co robiono ze skarpetami, kiedy dziurka pojawiła się między palcami, czy lalka-motanka mogła zdradzić sekret… Wykonywanie motanek to pasja Pani Barbary Jędrzejek, właścicielki „Zagrody pod brzeziną”, pomysłodawczyni warsztatów dla dzieci.

Jeżeli chcesz pokazać dzieciom malowniczą Ziemię Limanowską?
Jeżeli uwielbiasz miejsca, które tworzone są przez pasjonatów?
Jeżeli uważasz, że nauka poprzez działanie, to odpowiednie rozwiązanie?
Jeżeli odpowiesz chociaż na jedno z tych pytań pozytywnie, wspaniale!
Tutaj grupa szkolna lub przedszkolna poczuje energię drzemiącą w tradycji i kulturze.

Oferta warsztatów łączy świat edukacji i zabawy:
– Zajęcia prowadzone są przez animatorów,
– Zapewniane są wszelkie potrzebne produkty i materiały,
– Uczestnicy wykonane prace zabierają ze sobą do domu,
– Kuchnia serwuje smaczne jedzenie,
– Na terenie skansenu jest sklepik z pamiątkami.

Wycieczkę na warsztaty można połączyć z odwiedzeniem jednej lub kilku okolicznych atrakcji:
– Lotnisko w Łososinie Dolnej,
– Atrakcje Doliny Dunajca (Jezioro Rożnowskie, zamki w Rożnowie, Wytrzyszczce, Czchowie, romański kościół w Tropiu, Most Stacha).

„Zagroda pod brzeziną” to duża wiata turystyczna oraz pomieszczenie ogrzewane (gospoda). Zajęcia odbywają się niezależnie od pogody.
Oferta całorocznych warsztatów znajduje się na stronie:
www.zagrodapodbrzezina.pl

Zadzwoń, zapytaj o szczegóły:
tel. 604 801 988
kontakt@zagrodapodbrzezina.pl

Nauka i zabawa jednocześnie w “Zagrodzie na Jędrzejkówce”

Skąd bierze się chleb?
Czy lalka mogła zdradzić sekret?
Co robiono ze skarpetami, kiedy dziurka pojawiła się między palcami?
Na te i inne pytania dzieci znajdą odpowiedź u nas w “Zagrodzie na Jędrzejkówce” w Laskowej.

Oferta wycieczek dla szkół i przedszkoli.
Skansen, budynek ogrzewany i wiata doświadczalna w „Zagrodzie na Jędrzejkówce”.

Chętnych prosimy o kontakt z celu omówienia szczegółów pobytu.

Nasze pakiety:

W programie dla dzieci w czasie każdej wycieczki:
– Poczęstunek powitalny dla dzieci i bufet kawowy dla opieki
– Zwiedzanie Skansenu na Jędrzejkówce – Od Suszarni po Chatę z Raju. Ekspozycja miejsc pracy młynarza, szewca, stolarza, kowala
– Wizyta u kóz, odwiedzenie kurnika, podpatrywanie danieli
– Pierogi, zupa lub kiełbasa z grilla do wyboru dla każdego uczestnika
– Warsztaty edukacyjne (1 warsztat do wyboru: “Przędzenie w rodzinnym skansenie” lub “Jak zrobić kromkę z masłem?”)

„Przędzenie w rodzinnym skansenie”
WARSZTAT AKTYWNY
– Dlaczego białe owce jedzą więcej niż czarne? (burza mózgów)
– Jak zrobić nić? – warsztaty od wełny moczenia do nitki przędzenia
– Lekcja tkania na minikrosnach – tkamy dla mamy
lub
– Warsztaty wykonywania motanek – lalek które nie zdradzą Twojego sekretu (do wyboru przy rezerwacji)

„Jak zrobić kromkę z masłem?”
WARSZTAT AKTYWNY
– Czego nie zrobisz ze zboża? (burza mózgów)
– Lekcja obsługi sprzętów – czyli jak przy pomocy pomysłowości mąka w domach gości
– Szybki chleb dla dzieci – wykonanie i degustacje podpłomyków
– Ubijanie masła

Nauka i zabawa jednocześnie w “Zagrodzie na Jędrzejkówce”

Skąd bierze się chleb?
Czy lalka mogła zdradzić sekret?
Co robiono ze skarpetami, kiedy dziurka pojawiła się między palcami?
Na te i inne pytania dzieci znajdą odpowiedź u nas w “Zagrodzie na Jędrzejkówce” w Laskowej.

Oferta wycieczek dla szkół i przedszkoli.
Skansen, budynek ogrzewany i wiata doświadczalna w „Zagrodzie na Jędrzejkówce”.

Chętnych prosimy o kontakt z celu omówienia szczegółów pobytu.

Nasze pakiety:

W programie dla dzieci w czasie każdej wycieczki:
– Poczęstunek powitalny dla dzieci i bufet kawowy dla opieki
– Zwiedzanie Skansenu na Jędrzejkówce – Od Suszarni po Chatę z Raju. Ekspozycja miejsc pracy młynarza, szewca, stolarza, kowala
– Wizyta u kóz, odwiedzenie kurnika, podpatrywanie danieli
– Pierogi, zupa lub kiełbasa z grilla do wyboru dla każdego uczestnika
– Warsztaty edukacyjne (1 warsztat do wyboru: “Przędzenie w rodzinnym skansenie” lub “Jak zrobić kromkę z masłem?”)

„Przędzenie w rodzinnym skansenie”
WARSZTAT AKTYWNY
– Dlaczego białe owce jedzą więcej niż czarne? (burza mózgów)
– Jak zrobić nić? – warsztaty od wełny moczenia do nitki przędzenia
– Lekcja tkania na minikrosnach – tkamy dla mamy
lub
– Warsztaty wykonywania motanek – lalek które nie zdradzą Twojego sekretu (do wyboru przy rezerwacji)

„Jak zrobić kromkę z masłem?”
WARSZTAT AKTYWNY
– Czego nie zrobisz ze zboża? (burza mózgów)
– Lekcja obsługi sprzętów – czyli jak przy pomocy pomysłowości mąka w domach gości
– Szybki chleb dla dzieci – wykonanie i degustacje podpłomyków
– Ubijanie masła

KULINARNA ARCHEOLOGIA DOŚWIADCZALNA 16-17.08.2019
Słowiańska kuchnia w skansenie.

16 i 17 sierpnia 2019 r. gościliśmy Hannę i Pawła Lis – autorów znakomitej publikacji „Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, którzy przyjęli zaproszenie i poprowadzili warsztaty z kulinarnej archeologii doświadczalnej.

W trakcie praktycznych zajęć poznaliśmy sposoby gotowania w glinianych garnkach, pieczenia mięsa nad ogniskiem i na kamieniu, prażenia kaszy w ognisku, pieczenia w glinie, pieczenia podpłomyków na kamieniu, w ognisku, na żarze czy wreszcie pieczenia chleba pod glinianym kloszem.

Zapraszamy w przyszłości w szczególności pasjonatów dawnej kuchni, również turystów i mieszkańców regionu, którzy chcą wyruszyć w fascynującą, kulinarną podróż w przeszłość.

Relacja z warsztatów na gorąco 😉

Pierwszy dzień warsztatów poświęconych słowiańskiej kuchni za nami!
Znamy już kilka ziół więcej, wiemy co nieco o kaszy i soczewicy, umiemy przygotować podpłomyka z mąką żołędziową, i mimo wszelkich obaw zapewniamy – wszystkie potrawy były przepyszne!
Przed nami dzień drugi i jeszcze więcej kulinarnych przeżyć.

Sobota była kolejnym dniem poznawania tajników kuchni naszych przodków. Oczywiście rozpoczęliśmy od zgromadzenia ziół rosnących na pobliskiej łące, które wykorzystane zostały do przygotowywanych potraw. Była kasza jaglana z owocami, kapusta z grochem i ziołami, placki „chwaściaki”, wędzone żeberka i boczek, pieczony na kamieniu karczek, a do tego razowy chleb upieczony wprost na gorącym popiele pod glinianym kloszem. Na koniec był ogórek z miodem oraz zawijane podpłomyki pieczone na patyku. Nie tylko dla uczestników warsztatów ale również dla odwiedzających nas w tym dniu gości była to nie lada atrakcja i równocześnie potwierdzenie, że dawna kuchnia była smaczna i zdrowa.